«ЕКОклас» показали юннати України

​12-14 березня в Національному еколого-натуралістичному центрі (НЕНЦ) Міністерства освіти та науки  України вперше відбувся  «Турнір юних натуралістів»-2014 як національний етап цього міжнародного змагання.

Творче завдання турніру  - розробка власного екологічного проекту – поставили  перед школярами  ініціатор  конкурсу «ЕКОклас» Геннадій Виходцев та організатор - торговельна  мережа «Фокстрот».



У національному етапі міжнародного «Турніру юних натуралістів» взяли  участь 5 команд-переможців, що були визначені з-поміж  26 шкільних колективів країни на заочному відбірковому етапі турніру. У конференц-залі НЕНЦ шкільні команди з  Сумської,  Донецької, Хмельницької, Чернігівської  областей та м. Києва захищали свої проекти, створені у рамках соціального проекту «ЕКОклас»  та відстоювали їх у наукових дискусіях з членами журі.

- Нам важливо підтримати ініціативи школярів-учасників нашого проекту щодо збереження довкілля, але не менш важливо пожвавити загальну увагу суспільства до проблеми екологічної безвідповідальності та сприяти формуванню державної політики, спрямованої  на підвищення екологічної культури серед дітей та молоді, - прокоментував  В’ячеслав Поврознік, виконавчий директор  торговельної мережі «Фокстрот». – Тому  наш соціальний проект «ЕКОклас» став частиною системної роботи НЕНЦ МОН України та предметом співпраці з фахівцями міністерства, а «Фокстрот» - партнером «Турніру юних натуралістів», який є чудовим форматом прищеплення любові до природи серед дітей.
Команди-учасниці «Турніру юних натуралістів» були різними за складом, віком, змістом своїх ЕКОпроектів,  але показали однаково високий рівень робіт та прагнення до перемоги. Члени журі  віддали перемогу проекту «Свій вклад», реалізованому командою «ДунNaturalists» із міста Дунаївці Хмельницької області у рамках  соціального проекту  «ЕКОклас». Фахівці оцінили практичну значимість та масове залучення громади до реалізації проекту -  не лише школярів рідної школи, вчителів та керівників гуртків, але і мешканців свого району.

- Дізнавшись про загрозу, яку несуть неправильно утилізовані батарейки, ми вирішили здійснити свій вклад у вирішення цієї проблеми на рівні міста. Мешканці активно відреагували  на нашу ініціативу, швидко наповнили контейнери, встановлені разом з інформаційними афішами у під’їздах житлових будинків та у школі. Вже після першого дня реалізації нашої акції до пункту прийому було здано 160 батарейок. Для порівняння: за три попередні місяці кількість зданих елементів живлення до єдиного пункту прийому батарейок у місті склала лише 40 штук, - розповіла учасниця команди «ДунNaturalists» Ілона Мельник.

- Ідея проекту «Свій вклад» і методи його реалізації, серед яких анкетування та роз’яснювальна робота щодо шкоди від неправильної утилізації небезпечних відходів, були обрані вірно, – поділилася своїми враженнями член журі Анна Корнієнко, старший науковий співробітник лабораторії  діяльності позашкільних закладів Інституту проблем виховання НАПН України, кандидат педагогічних наук. - Школярі та дорослі відгукнулися на ініціативу авторів проекту, а члени журі оцінили цей зворотній зв'язок.

За підсумками турніру колектив-переможець «ol13ena» - команда Красноармійського навчально-виховного комплексу Донецької області представить Україну на фіналі в Болгарії  29 квітня – 5 травня 2014, де між собою змагатимуться команди юних натуралістів  з різних країн світу.  А соціальний проект «ЕКОклас» продовжить збирати прихильників, здатних на справжні дорослі вчинки заради  збереження  довкілля – і нагородить своїх переможців 12 травня 2014.

ГКФрозвиває бренди