Новий міністр готовий до діалогу з ритейлерами


Пропозиції імпортерів та рітейлерів України щодо боротьби з корупцією на Екстренному економічному саміті для України озвучив виконавчий директор торговельної мережі «Фокстрот. Техника для дому» В’ячеслав Поврознік 12 березня в Inter Continental Hotel зібрались представники уряду, експерти економіки, які представляють країни-члени ЄС, США, Грузії тощо.


 
Метою Екстреного економічного саміту для України є знаходження вірних та обґрунтованих рішень та нових ідей стосовно фінансової стабільності, енергетичної політики, боротьби з корупцією, а також притоку капіталів і розвитку торговельних зв’язків.

 Серед спікерів - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета, екс-Міністр економіки Грузії Каха Бендукідзе; старший науковий співробітник Cato Institute, США Андрій Ілларіонов тощо та інші.

 - Протягом останніх двох років ми відчуваємо суттєве погіршення умов ведення бізнесу у зв’язку із зловживаннями чиновників Держспоживінспекції України у сфері захисту прав споживачів під час перевірок ,

- повідомив міністру економічного розвитку і торгівлі України Павлу Шереметі виконавчий директор торговельної мережі «Фокстрот» В’ячеслав Поврознік.

 - Постійне зростання кількості позапланових перевірок добросовісних компаній, неоднозначність трактувань законодавства щодо інформації про товар й стягнення мільярдних штрафів на цій підставі, відсутність відповідальності перевіряючих осіб за власні неправомірні дії фактично нищать цивілізовану торгівлю. У цей же час експерти констатують збільшення частки сірого та навіть чорного ринку рітейлу, що наражає на справжню небезпеку українських споживачів.

Рітейлери передали міністру економічного розвитку і торгівлі України Павлу Шереметі звернення з приводу ситуації в галузі, а також пропозиції щодо першочергових кроків із врегулювання ситуації в мережевій торгівлі в сфері протидії корупції та захисту прав споживачів:

- внести зміни у закон України «Про захист прав споживачів», надати роз’яснення щодо окреслення норм цього Закону, які на практиці трактуються неоднозначно;
- сприяти запровадженню відповідальності контролюючих органів у сфері захисту прав споживачів за порушення в ході перевірок;
 - дати оцінку діяльності голови Держспоживінспекції та визначення ступеню його особистої відповідальності за кризу у галузі захисту прав споживачів в Україні. Рітейлери та імпортери побутової техніки пропонують профільному міністру створення реальної (а не номінальної, як за старої влади) робочої групи при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України щодо внесення змін в законодавство України стосовно захисту прав споживачів. На питання Вячеслава Поврозніка «Як швидко можна синхронізувати європейське законодавство, аби вітчизняний бізнес міг зітхнути з полегшенням?».


Відповідь була обережною:
- Регуляція Євросоюзу – для зрілих країн, з цим необхідно працювати обережно та імплементувати європейську практику щодо законодавства максимально акуратно, - сказав екс-Міністр економіки Грузії Каха Бендукідзе.

По закінченні саміту Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета написав у Фейсбуці щодо власних висновків після спілкування із представниками реального сектору бізнесу. Серед 9 тезісів є підтвердження початку діалогу: «Найбільша проблема - це войовниче ставлення чиновників до бізнесу. Ми будемо це змінювати, обіцяю».

ГКФрозвиває бренди