​«Фокстрот» і 11 ритейлерів презентували «Паспорт професії» до Дня працівників торгівлі

До 20 річниці відзначення Дня працівників торгівлі Група компаній «ФОКСТРОТ» та партнери презентували перший в ритейлі профстандарт - «Паспорт професії: професійний стандарт продавця-консультанта непродовольчих товарів».
23 липня у Київському національному торговельно-економічному університеті відбулися урочисті збори представників провідних робітників торгівлі столиці, на яких фаховому середовищу представили перший в ритейлі «Паспорт професії». Серед тих, хто оцінив ініціативу Групи компаній «ФОКСТРОТ» та Вищого комерційного училища КНТЕУ – кращі представники професії та керівники торговельних мереж, представники Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, Торгово-промислової палати, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, виробників, споживачів, наукових, експертних установ та міжнародних об’єднань.
«Паспорт професії» - це збірний досвід роботодавців 11 торгових підприємств України («Фокстрот», «АТБ-маркет», «Ашан - Україна», Billa, «Брусничка», «Еко-маркет», «Епіцентр-К», МТІ, «Новус», «Секунда», «Фуршет»), а також галузевих громадських організацій (Європейська бізнес асоціація, Українська торгова асоціація, Асоціація підприємств побутової техніки і електроніки) та профільних навчальних закладів (Вище комерційне училище КНТЕУ).
-  Проект відбувся із максимальною результативністю, адже вже з 1 вересня учні профтехучилищ за фахом «продавець-консультант» будуть вчитися за оновленими навчальними програмами, а компетенції випускника будуть максимально наближені до очікувань роботодавців, - прокоментував подію Геннадій Виходцев, генеральний директор Групи компаній «ФОКСТРОТ». – Дякуємо колективу однодумців на чолі із ректором КНТЕУ Анатолієм Мазаракі!
Такому результату передувала півторарічна  робота ритейлерів  та освітян, які спільно виробили стандарти професії, презентували їх у Федерації роботодавців України й передали до  Міністерства освіти та науки України для подальшої професіоналізації освіти.  Автори «Професійного стандарту «Продавець-консультант непродовольчих товарів» докладно описали, як спеціаліст повинен виконувати роботи торгово-технологічного процесу в торговому залі, проводити роботу з покупцем, з реєстратором розрахункових операцій РРО, дотримуватися вимог охорони праці, санітарії та гігієни. Профтсандарт містить картки видів трудової діяльності, перераховує основні трудові функції та критерії оцінювання необхідних умінь і навичок.
Серед тих, кому 23 липня першими урочисто вручили коротку версію профтсандарту «Паспорт професії» були кращі продавці  торговельних мереж «Фокстрот», «Секунда», «Фуршет», «Ашан», «Новус», «Брусничка», «Епіцентр». Адже саме ритейлери зробили профстандарт  галузевим документом із консолідованою думкою роботодавця.
-  З трансформацією профтандарту у освітній стандарт зміниться якість підготовки кадрів у закладах профтехосвіти, а ритейлери мінімізують зусилля для самостійного формування необхідних компетенцій робітників на першому робочому місці,  - розповідає HR-директор торговельної мережі «Фокстрот. Техніка для дому» Моїсеєнко Тетяна. – Це лідерський проект не лише по суті, а й по формі - адже він перший в ритейлі й, думаю, наш досвід можуть продовжити фахівці продуктового сектору.
«Паспорт професії» пройшов експертизу на дотримання сучасних критеріїв ринку праці в Федерації роботодавців та розміщений на сайті репозитарію професійних кваліфікацій - https://www.profstandart.org.ua/standarts
-  Це вже 11 за рахунком профстандарт, який рекомендувала Федерація роботодавців України, і перший, розроблений у сфері торгівлі. Це свідчить про те, що тренд набирає обертів, адже професійний стандарт має великий потенціал використання: для учнів і студентів – це можливість ознайомитися з вимогами майбутньої професії, для викладачів – орієнтир при розробці навчальних програм, для роботодавців – основа для оцінки компетентності працівників, - зазначив заступник директора департаменту розвитку трудового потенціалу та КСВ Федерації роботодавців України Анатолій Гармаш.
Спільні зусилля зі зближення освітянських та професійних стандартів забезпечать підготовку таких кадрів, яких потребує ринок праці. За останні 22 роки в Україні у 1,7 рази збільшився випуск фахівців з вищою освітою, при цьому випуск кваліфікованих робітників скоротився на 46,3%. Цю тенденцію потрібно змінювати, адже сьогодні економіка України гостро потребує кваліфікованих робітничих кадрів.
На святі до Дня працівників торгівлі п’ять  кращих учнів Вищого комерційного училища КНТЕУ, які навчаються за професією продавця, отримали «Паспорт професії» як путівку у професійну діяльність.
-  Ми щиро дякуємо роботодавцям за співпрацю і сподіваємося на подальшу участь у проектах, які забезпечать високу якість підготовки фахівців ритейлу України, - сказала Лідія Кришемінська, директор Вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету.


Презентацію проекту «Паспорт професії» і його творців дивіться тут: https://project4315.tilda.ws/page32562.html

ГКФрозвиває бренди