«Фокстрот» на Форумі: «Впровадження касової дисципліни зупинить потік контрабанди і зміцнить білий ринок в Україні»

Понад 2,5 тисячі осіб стали учасниками Першого Всеукраїнського форуму «Майбутнє ринку готівкового обігу в Україні: прозорість, рівність, відповідальність», який відбувся 22 червня 2015 року у Києві.
Форум був організований Радою незалежних бухгалтерів та аудиторів за участю Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби, за підтримки Торгово-промислової палати України, торгової мережі «Фокстрот» та ряду інших підприємств. Відповіді на питання, пов'язані з розширеним застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) шукали учасники онлайн-трансляції Форуму (2000 осіб) і більше 500 чоловік, присутніх у конференц-залі Chamber Plaza.

Введення касових апаратів в Україні планувалося ще в 2010 році, коли розроблявся Податковий кодекс, але було прийнято тільки в кінці минулого року в Законі України № 71-VIIІ. Документ зобов'язує суб'єктів спрощеної системи оподаткування на третій групі використовувати РРО вже з 1 липня 2015 року, на другій - з 1 січня 2016 року.
- З бізнесменами слід щодня спілкуватися, тому що мова йде про гроші, які вони заробили кров'ю і потом. І сьогоднішній захід - це захід по боротьбі зі страхом, - поділився своїм баченням поточної ситуації президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.
Саме як спілкування з бізнесом був задуманий Форум про майбутнє ринку готівкового обігу в Україні, де представники влади переконували підприємців: вести бізнес чесно і без страху допоможе впровадження РРО, а касової дисципліни необхідно вчитися вже сьогодні. Так, у червні торгова мережа «Фокстрот» запропонувала київським підприємцям безкоштовні практичні семінари про правила роботи з РРО. Провідний * ритейлер побутової техніки та електроніки бачить у посиленні касової дисципліни передумови до зростання частки білого ринку в Україні та перемоги над контрабандою.
- Конкурентні умови на внутрішньому товарному ринку є однією з визначальних ознак здорової економіки, головною умовою притоку інвестицій та індикатором рівня розвитку держави, - зазначив В'ячеслав Поврознік, виконавчий директор торговельної мережі «Фокстрот». - Забезпечення рівних умов для всіх учасників ринку, а також легалізація цілих галузей економіки стануть реальними у випадку унеможливлення реалізації нелегального контрабандного товару в усіх каналах збуту. За таких умов економічна доцільність контрабанди зникне.

- На сьогоднішній день 59% продажів побутової електроніки здійснюються без обов'язку видачі покупцеві фіскального чеку, а відтак часто походження товару неможливо пояснити та відобразити продажі в звіті. Законодавче закріплення обов'язку використання РРО зробить ринкові умови справедливими та такими, за яких чесна позиція легальних учасників ринку не коштуватиме їм бізнесу, - резюмувала Софія Арасланова, генеральний директор Асоціації "Українські Імпортери Побутової Електроніки".
Презентаційні матеріали та відео доступні на сайті РНБА: https://retail.rnba.com.ua/.

Довідка: торговельна мережа «Фокстрот. Техніка для дому» є найбільшою роздрібною мережею за кількістю магазинів і обсягами продажів електроніки та побутової техніки в Україні. Мережа в партнерстві з ритейлерами свого сектору ринку системно працює над захистом прав споживачів від контрабандної та контрафактної продукції: у 2011 році підписано Меморандум по роботі з постачальниками (ініціатива членів Асоціації підприємств побутової техніки та електроніки). «... З метою захистити полки своїх магазинів від можливого потрапляння товару, завезеного на територію України без необхідного митного оформлення, просимо вас з кожними поставками надавати разом з іншими документами лист із зазначенням номерів митних декларацій, за якими цей товар перетнув кордон». У 2012 році ритейлери брали участь у розробці проекту Закону України, спрямованого на моніторинг та контроль ланцюгу передачі товару від постачальника до споживача. У 2013 році був підписаний «Меморандум про взаєморозуміння між Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів та компаніями-імпортерами та розповсюджувачами в Україні електропобутової техніки для боротьби з контрафактною і контрабандною продукцією». У 2014 році на засіданні Громадської ради Державної фіскальної служби України відбулося підписання Меморандуму про взаємодію між Державною фіскальною службою України та Асоціацією "Українські Імпортери Побутової Електроніки" (https://www.uipe.org.ua/), членом якої є мережа «Фокстрот. Техніка для дому». Оператори ринку - учасники та члени Асоціацій зобов'язалися здійснювати ввезення на митну територію України товарів без застосування механізмів мінімізації митних платежів на підставі прямих поставок, а серед цілей декларувалися створення «рівних конкурентних умов для всіх легальних операторів ринку товарів, створення сприятливих умов для залучення реальних прямих інвестиційних ресурсів у розвиток галузі».
* Лідер у своїй категорії за рівнем знання, відвідування і покупок за даними TNS Ukraine, MMI 2010-2014/2.

ГКФрозвиває бренди