«Паспорт професії» буде у продавця

24 червня у Європейській Бізнес Асоціації відбулося розширене засідання рітейлерів у форматі круглого столу на тему «Паспорт професії продавця-консультанта непродовольчих товарів». Проект спрямований на підвищення якості освіти майбутніх продавців-консультантів і вироблення компетенцій, наближених до очікувань роботодавців



«Фокстрот» як член Європейської Бізнес Асоціації, найбільший рітейлер на ринку побутової техніки та електроніки, успішний роботодавець і соціально-відповідальна компанія, виступив ініціатором створення професійного стандарту для спеціальності «Продавець-консультант непродовольчих товарів». На першій галузевій зустрічі з обговорення ініціативи зібралися фахівці більше 10 українських рітейлерів, серед яких «АТБ-маркет», «Брусничка», «ЕКО-маркет», «Епіцентр-К», «Фуршет», «MTI», «Новус», «Секунда», «Billa» та ін.

У засіданні також взяли участь фахівці СКМ - компанії-першопрохідника в розробці профстандартів для різних галузей, члена Європейської Бізнес Асоціації. Представники СКМ поділилися власним досвідом, напрацьованим в рамках реалізації проекту «Паспорт професії» в 2011-2013 рр.

Свою думку про «Паспорт професії» висловили фахівці Вищого комерційного училища при Київському національному торговельно-економічному університеті, Федерація роботодавців, профільні асоціації рітейлерів УТА і АППТіЕ.
Головна ціль проекту «Паспорт професії» - підвищити результативність молодих фахівців на першому місці роботи через допомогу в адаптації до ринкових реалій та очікувань роботодавців.

- Ми констатуємо низьку задоволеність ринку праці кількістю і якістю профільної освіти, а то і його занепад: так, наприклад, в Україні з 134 училищ кваліфікованих фахівців-продавців випускають кілька навчальних закладів у кількості до 500 осіб на рік, - розповіла директор Вищого комерційного училища КНТЕУ, голова Асоціації професійно-технічних навчальних закладів торгово-кулінарного профілю Лідія Кришемінська.

- Знань і навичок, які сьогодні отримують молоді фахівці в навчальних установах, недостатньо, тому нам важливо змінити підхід до профільного навчання, скорегувати його таким чином, щоб у майбутньому ми могли прийняти на роботу студента без додаткового навчання, - підтвердив у виступі перед HR-ами-рітейлерами Дмитро Орловський, начальник служби підбору та утримання персоналу мережі «Фокстрот. Техніка для дому». - Рітейлерам потрібен спільно напрацьований документ з актуальними професійними компетенціями продавця, трудовими функціями, більш чіткими критеріями оцінювання знань, набуттям практичних навичок під час навчання. Ми називаємо його професійним стандартом, який після трансформації в освітні стандарти задасть нову якість освіти. Студенти зможуть відповідати очікуванням роботодавців, будуть свідомо обирати і пишатися своєю професією продавця-консультанта.

На зустрічі «Фокстрот» презентував HR-менеджерам торговельних мереж розроблений на власному досвіді проект професійного стандарту для продавця-консультанта непродовольчих товарів. За основу взято 4 основні трудові функції продавця-консультанта непродовольчих товарів, по кожній з них прописані основні трудові дії (одиниці) та критерії їх оцінки. Планується, що в результаті обговорення кращих галузевих практик рітейлерів буде вироблено спільне бачення професійного стандарту на дану спеціальність і він отримає визначення «галузевого професійного стандарту» цієї спеціальності.
Після експертизи в Міністерстві соціальної політики України та фахівців профільних держустанов, професійний стандарт буде направлений до Міністерства освіти та науки України для зміни освітніх програм.

- Проблема в тому, що сьогодні немає законодавчої бази щодо створення профстандартів, і зараз профільні держустанови над цим працюють. Але, без роботодавців профільні міністерства не зможуть добитися якісних змін у методології, - зазначив директор департаменту розвитку трудового потенціалу та КСВ Родіон Колишко з Федерації роботодавців України. - Я вдячний Європейської Бізнес Асоціації, що вони послідовні у вирішенні актуальних завдань бізнесу, збирають авторитетних експертів для цього. А «Фокстроту» спасибі за те, що ініціювали цю розмову серед рітейлерів і консолідують галузь для актуалізації стандартів освіти під очікування роботодавців.

- Завдяки спільним завданням і спільному проекту з розробки професійного стандарту ініціативна група рітейлерів може бути успішно трансформована в повноцінну галузеву раду рітейлерів, - резюмувала Олена Колесникова, заступник генерального директора Федерації металургів України, представник галузевої ради при ФМУ, створеної під час розробки профстандартів для спеціальностей металургії . - Тобто «Паспорт професії» - це реальний шанс об'єднати галузь в досягненні загальних завдань для розвитку ринку згідно ключових європейських тенденцій.

ГКФрозвиває бренди