Фокстрот визнаний «Незламним ритейлером року» у аналітиці Mind Nominations 2022

Видання Mind підбило підсумки року, виділивши в кожній галузі національної економіки людей та структури, які особливо яскраво проявили себе в різних індустріях української економіки після 24.02. На думку профільної частини редакції, у вітчизняному ритейлі номінацію «Незламний року» заслуговує компанія Фокстрот – як компанія, значуща для галузі, що зазнала величезних збитків через війну, але зуміла відновити роботу та продовжувати її

Аргументація аналітиків: ритейлер втратив центральний склад та товар на 600 млн грн, однак зміг втримати контроль над роботою мережі

Фактаж: На початку березня найбільша в Україні мережа в сегменті роздрібних продажів електроніки та побутової техніки «Фокстрот» зіштовхнулась з одним із найважчих випробувань в своїй історії: був зруйнований центральний склад площею 33 000 кв. м, що знаходився в Гостомелі під Києвом. «Сюди влучила ракета, потім склад став мішенню для вправ російських танкістів. І ще доповнили картину пожежа та мародери», – розповідав Mind виконавчий директор «Фокстроту» Олексій Зозуля.


Мережа втратила товару на 600 млн грн. Врятувати вдалося лише кілька навантажувачів та деякий дріб’язок. Із центрального складу у Гостомелі товари поставлялись у всі магазини мережі.

І з цього моменту починається історія власне «незламності».

Компанія евакуйовувала товар із магазинів, близьких до лінії фронту, і перерозподіляла його по інших магазинах мережі. Цей процес тривав 2,5 місяці. Кількість залишків збільшувалась у кожному магазині. А вже за місяць, у квітні, мережа знайшла новий склад у Львові площею 3500 кв. м. Тоді, після початку війни, знайти вільне приміщення для зберігання товару на заході країни було непросто.


«Ми його знайшли й довго чекали, поки приміщення звільниться від гуманітарних вантажів, які рухалися через Львів. Цей склад, звісно, виконує свою функцію настільки, наскільки може, бо це не той масштаб і не той розмір», – згадує Зозуля.

Тому вже на початку жовтня «Фокстрот» оголосив про запуск в експлуатацію власного новозбудованого складу в с. Колонщина на Київщині площею 22 000 кв. м. Компанія закрила резервні потужності у Дніпрі й у Львові та орендовані склади у Київській області, перейшовши на централізовану операційну діяльність з одного складу. Це складські приміщення класу «А» з 33 рампами, що значно підвищує пропускну спроможність для частоти поповнення полиць магазинів, збільшує кількість постачальників, що дуже важливо для збереження конкурентноздатності бренда.


Нагадаємо, у листопаді 2022 року Фокстрот увійшов до рейтингу журналу Forbes-Україна, який визначив українські компанії, що виявилися стійкішими за інших, змогли зберегти, а часом і примножити бізнес у військові часи. Фокстрот увійшов до окремої групи всередині рейтингу – п’ятірки бізнесів, які неабияк постраждали і пережили драматичне падіння, але підприємницький хист і менеджерська вправність капітанів бізнесу швидко повернули їх у гру.

ГКФрозвиває бренди