У День прапора Фокстрот привітав підлітка-героя

14-річний Вадим Чернята з Запоріжчини, який врятував односельчанина, отримав цінний подарунок від Групи компаній Фокстрот на урочистих заходах до Дня незалежності. 

21 серпня у с. Андріївка Бердянського району відбулися урочисті заходи до Дня Незалежності. Районна адміністрація запросила на свято 14-річного Вадима Черняту, який врятував зимового рибалку, що провалився під кригу. На урочистостях були присутні працівники ГУ ДСНС у Запорізькій області та представниця соціального проєкту «Школа безпеки» ГК Фокстрот Алевтина Білецька.


“Група компаній Фокстрот та проєкт “Школа безпеки” радіють з того, що молодь розуміється на власній безпеці, але не залишається осторонь чужої біди”, – зазначила керівниця департаменту зв’язків з громадськістю ГК «Фокстрот» Алевтина Белецька.

Представниця Групи компаній Фокстрот Алевтина Білецька вручила юному герою цінний подарунок. Працівники ГУ ДСНС у Запорізькій області висловили йому Подяку та запросили хлопця на роботу після того, як він закінчить школу та здобуде відповідний фах. Адже бойове хрещення він вже пройшов, продемонструвавши психологічну зрілість та розуміння засад безпеки життєдіяльності. Родина Вадима щиро пишається, бо не кожна доросла людина має подібний вчинок на своєму життєвому балансі.


Нагадаємо, як це було: 16 лютого у селі Єлизаветівка Приморського району Запорізької області на річці Чокрак стався нещасний випадок. Тріснула крига і у зимну воду впав дорослий чоловік – Віктор Нестеренко. В цей час Вадим разом с бабусею і дідусем знаходився на подвір’ї власного будинку, віддаленого від річки відстанню у 600 метрів. Родина почула крики рибалки та кинулася йому на допомогу.

На місці події Вадима Чернята з бабусею побачили чоловіка, який знаходився у крижаній воді близько 20 метрів від берега. Він не міг вибратися на кригу у мокрому та важкому одязі. Щоби не втрачати сили та час, ВІктор Нестеренко почав проломувати собі у кризі “доріжку” до берега. Побачивши людей, рибалка показав їм на свою машину біля берегу та вигукнув про буксирувальний трос у багажнику.

Поки бабуся Вадима побігла додому за чоловіком, Вадим витягнув трос з багажника та передав його рибалці. Для цього він зняв зайвий одяг та взуття, ліг на кригу та поповз до рибалки, аби передати йому імпровізований спасконец (рятувальний шнур). Тільки після цього, за допомогою мотузки, Вадим зміг підтягнути ВІктора на берег.

В цей час до річки добігли дорослі члени родини Чернята. Вони відвезли змоклого чоловіка додому. Завдяки вчасній допомозі, рибалка відбувся лише переляком та не потребував медичної допомоги.


“Коли я дізнався про цей випадок, то був приємно вражений діями хлопця. ВІн робив саме так, як рекомендують поводитися на кризі в екстремальних ситуаціях – повз замість того, щоби йти, використав підручний засіб”, – прокоментував ідею нагородити Вадима Черняту цінним подарунком співзасновник Групи компаній Фокстрот Геннадій Виходцев. – “Задоволений тим, що ми маємо давній спільний проєкт с ДСНС України, який навчає школярів алгоритмам виходу з екстремальних ситуацій.”

Довідка: соціальний проєкт “Школа безпеки” під девізом «Комфортно там, де безпечно» у партнерстві з ДСНС України стартував у ГКФ у 2002 році. В фокусі уваги – різноманітні активності з профілактики та уникнення травмування дітей в результаті нещасних випадків у невиробничій сфері. В рамках проекту за сприяння фахівців ДСНС України створено мультсеріал «Фокс і Трот поспішають на допомогу», розроблена листівка «При пожежі дій правильно!», видруковуються тематично наповнені розклади учня. У квітні 2013 року мультфільм став переможцем 7-го Національного фестивалю соціальної реклами у своїй номінації. Тільки на офіційному YouTube-каналі Групи компаній Фокстрот мультсеріал переглянуло більше 50 тисяч відвідувачів.

ГКФрозвиває бренди